Kilo vermek için hangi diyeti yapmalıyım?


Yazının içeriğine geçmeden önce bir beslenme uzmanı olmadığımı belirtmeliyim.

Burada bahsedeceğim şeyler kendi tecrübe ve fikirlerimden yola çıkarak dile getirilmiş düşüncelerim olacaktır.


İster bir egzersiz planı, isterse de bir diyet programı; her ne uyguluyorsanız uygulayın sonuca ulaşabilmek için en önemli şey takip ettiğiniz yolun BİREYSEL (kişiye özgü) olmasıdır. Örneğin siz sabah 11.00'de uyanıyorsanız kahvaltı saatinizi ona göre belirlemelisiniz. Her sabah 08.15'de kahvaltı yapmanızı gerektiren bir beslenme programını takip etmemelisiniz. Çünkü bu sürdürülebilir olmayacaktır. Muhtemelen 2 hafta kendinizi zorlayıp bir süre sonra bırakacaksınız. Veya yumurta yemekten hiç hoşlanmıyor iseniz sabahları mutlaka yumurta yemenizi gerektiren bir program için kendinizi zorlamamalısınız. O öğündeki protein ihtiyacını alternatif besinlerden karşılamalısınız. Bu noktada kendinizi beslenme uzmanınıza doğru ifade etmek çok önemli. Çünkü sürdürülebilir ve istikrarlı olmayan şeylerin istenen başarıya ulaşması imkansıza yakındır.

 

Yaptığınız diyetin sizin sağlık durumunuz, günlük rutin ve alışkanlıklarınız, yaş, cinsiyet, kilo ve hatta psikolojinize uygun olması gerekmektedir. O yüzden ezber programlardan kaçının. İşini iyi yapan profesyonel bir beslenme uzmanından destek alın.


Bir diğer önemli konu ise; Beslenme programı yazmak antrenörün işi değildir. Size program yazan, hatta bunu parayla satmaya çalışan her türlü antrenörden uzak durun.İçeriği farklı olmakla birlikte kilo vermek için yapılan her diyetin temel amacı kalori açığı oluşturmaktır. Siz bu kalori açığını oluşturduğunuz sürece zaten kilo  vereceksiniz. Bunu yaparken önemli olan size uygun ve keyif aldığınız programı takip etmek.


Son olarak yine kendi görüşüm olarak söylemek istediğim şey ise şu: Geçici diyet programları yerine, kalıcı bir sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak çok daha önemlidir. Elbette kaçamak diye adlandırdığımız, sağlıksız besinler tükettiğiniz günler de olacak. Önemli olan bunun dengesini sağlayabilmek. "Ben zaten programı bozdum. Öyleyse devam edeyim" demek tehlikeli bir düşüncedir. Bunu ben dahil hepimizin yaptığı zamanlar oluyor. Duygusal açlık diye adlandırdığımız, sonrasında yediğimize içtiğimize pişman olacağımız zamanlar da oluyor. Önemli olan dengede kalabilmek. Hayatımıza, kendimize özgü beslenme ve egzersiz düzenini yerleştirip, bunu hayatımızın bir parçası haline getirmek.


NOT: Spor bilimi sürekli gelişen bir alandır. Mevcut araştırmalar ve kişisel deneyimlerim sonucunda 6 Mart 2023 itibariyle görüşlerim bu yöndedir.

Yeni deneyler yapılıp, yeni araştırma sonuçları yayınlandıkça burada yazılan şeylerin aksi iddia edilebilir.


FEHİM SERÇE